PRZEPIS #3 BATATY - MIŁOŚĆ OD PIERWSZEGO SPRÓBOWANIA

Dla mieszkańców Ameryki Południowej i Środkowej codzienne danie, u nas rarytas. Bataty, pataty czy jak kto woli słodkie ziemniaki. Po...


Dla mieszkańców Ameryki Południowej i Środkowej codzienne danie, u nas rarytas. Bataty, pataty czy jak kto woli słodkie ziemniaki. Podobno są zdrowsze od zwykłych ziemniaków i zawierają więcej wartości odżywczych. Mi po prostu bardzo smakują i uwielbiam ich słodki smak w połączeniu z przyprawami. Idealne zdrowe rozwiązanie dla miłośników frytek.

POTRZEBNE SKŁADNIKI
bataty
sól morska 
świeżo zmielony czarny pieprz 
oliwa z oliwek
świeże lub suszone przyprawy (np. tymianek, bazylia)
sos - jogurt naturalny, łyżeczka soku z cytryny, czosnek, bazylia, pietruszka, szczypta soli oraz pieprzu

1  Nastawiamy piekarnik na 220 stopni C.

2  Dokładnie myjemy bataty, osuszamy je i kroimy w paski (jak frytki). Następnie skrapiamy je oliwą, przyprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawami. Na koniec dokładnie mieszkami i przekładamy na blaszkę.

3  Pieczemy ok 20 min, aż bataty staną się miękkie (można sprawdzić widelcem).

4  Podczas pieczenia przygotowywujemy sos. Gotowe bataty przekładamy do naczynia. Możemy posypać je na koniec dodatkowo np. świeżą pietruszką.


Inspiracje dolly and oatmeal

You Might Also Like

0 comments